Imaginaire machines


















Veel machines hebben een bepaald morbide karakter. Dit is de 'Jehova-killer' uit 1977, inclusief wervend verkooppraatje ('makkelijk geprijsd!'). Een reeks dodelijke contrapties maakt korte metten met ongewenst bezoek. Garantie: één jaar of vijftien jehova's.
Ik ben eigenlijk nooit opgehouden met het maken van imaginaire machines... Eéntje heeft het tot in het Arnhemse Museum voor Moderne Kunst geschopt, de 'BrainVox 2000' uit 2005. Meer over het ontstaan van die telepathietelefoon zit onder 'Meer lezen'.



BrainVox 2000 schetsen


Het verhaal van de BrainVox 2000 begint allemaal met Heinz hier. De helmen van het Duitse leger in de Eerste Wereldoorlog waren ontworpen voor sabelhouwen van bovenaf, niet voor kogelregens recht van voren. Veel oorlogsinvaliden hadden dan ook schotwonden in de slaap: ze leden aan allerhande vormen van afasie. Dat voerde tot de ontdekking van de taal- en spraakcentra in onze hersenen, Brocka en Wernicke.


De BrainVox 2000 pikt de hersengolven uit die gebieden op en zendt ze uit. Een 'telepathietelefoon'. De werking ervan is eigenlijk heel eenvoudig, met een richtsysteem op vurende neuronen... En dat werkt met een soort euh... driehoeksrichtmeting...


De technologie erachter is allemaal niet zo verschrikkelijk moeilijk, het kan gedaan worden met bestaande techniek, het is alleen een kwestie van miniaturisatie...


En dat dan allemaal in een klein dingetje als dit:

Zodat onze proefpersonen naar hartelust in stilte en dwars door muren heen met elkaar kunnen 'Voxen'...

Ik heb een poosje gedacht dat de BrainVox 2000 een implantaat in de schedel nodig had om te werken... Gelukkig hoefde dat uiteindelijk niet.